Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νίκος Βασιλάκος Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

ΔΕΠΥ Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας ADHD Attention Deficit Hyperactivity Disorder

Η ΔΕΠΥ, ή διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας, είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει την ικανότητα του ατόμου να συγκεντρώνεται, να ελέγχει τις παρορμήσεις του και να μένει ήρεμο. 

Η συνεδρία είναι 90' (μιάμιση ώρα) κυμαινόμενη χρονικά σύμφωνα με τα λακανικά πρότυπα: Συνδυάζω ψυχοθεραπεία, VR Therapy, counselling, coaching & mentoring συμβουλευτική και εστιάζω στην προσωπική ανάπτυξη με στόχο να είμαστε λειτουργικοί και λειτουργικές στην καθημερινότητα και να αντιμετωπίσουμε ό,τι μας απασχολεί. 

Έχω πολυετή εμπειρία με ενήλικες και παιδιά σε διαφορετικά περιβάλλοντα: σχολεία, σχολές, εκπαιδευτήρια, επιχειρήσεις, ιδρύματα, κέντρα απεξάρτησης, φυλακές. Υποστηρίζω. Δεν τιμωρώ: αναβάλλετε, ακυρώνετε συνεδρία χωρίς ποινή και τιμωρία. 

Οι λέξεις: "πρόβλημα, φταίω, λάθος, συγγνώμη" δεν υπάρχουν σε αυτήν τη θεραπευτική συμμαχία. 

Τα οφέλη της συνάντησής μας: Ενίσχυση της έκθεσης σε ό,τι μας απασχολεί. Αύξηση της αυτογνωσίας. Αύξηση της δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων. Ειδικότερα, η ψυχοθεραπεία VR μπορεί να βοηθήσει με τα ακόλουθα: Να αντιμετωπίσουμε μια φοβία ή ένα άγχος. Να αναπτύξουμε νέες δεξιότητες. Να αντιμετωπίσουμε τραυματικά γεγονότα. Ξεκινάμε μαζί και ανεβαίνουμε πίστες σε κάθε συνάντηση.

Τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ μπορούν να εμφανιστούν σε διάφορους τομείς της ζωής του ατόμου, όπως στο σχολείο, στη δουλειά, στην οικογένεια και στις κοινωνικές σχέσεις.

Τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ μπορούν να χωριστούν σε τρεις κύριες κατηγορίες:

  • Απροσεξία: Το άτομο με ΔΕΠΥ μπορεί να έχει δυσκολία να συγκεντρωθεί σε εργασίες ή δραστηριότητες, να ξεχνάει πράγματα, να είναι αφηρημένο και να κάνει λάθη.
  • Υπερκινητικότητα: Το άτομο με ΔΕΠΥ μπορεί να είναι υπερκινητικό, να έχει δυσκολία να κάτσει ήσυχο, να μιλάει συνεχώς και να κινείται ακατάπαυστα.
  • Παρορμητικότητα: Το άτομο με ΔΕΠΥ μπορεί να κάνει πράγματα χωρίς να σκέφτεται, να έχει δυσκολία να περιμένει τη σειρά του και να δυσκολεύεται να ακολουθήσει κανόνες.

Η ΔΕΠΥ μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως ξεκινά στην παιδική ηλικία. Η διάγνωση της ΔΕΠΥ γίνεται από επαγγελματία ψυχικής υγείας, ο οποίος θα αξιολογήσει τα συμπτώματα του ατόμου και θα αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες.

Η ΔΕΠΥ μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπους, όπως:

  • Φαρμακευτική αγωγή: Τα διεγερτικά φάρμακα είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τη ΔΕΠΥ. Τα φάρμακα αυτά βοηθούν στη βελτίωση της συγκέντρωσης, της προσοχής και του ελέγχου των παρορμήσεων.
  • Ψυχοθεραπεία: Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει το άτομο με ΔΕΠΥ να αναπτύξει δεξιότητες διαχείρισης του στρες, της συμπεριφοράς και της προσοχής.
  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως ο υγιεινός τρόπος ζωής, ο επαρκής ύπνος και η άσκηση, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ.

Η ΔΕΠΥ μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ατόμου που την έχει. Ωστόσο, με την κατάλληλη θεραπεία, το άτομο με ΔΕΠΥ μπορεί να ζήσει μια υγιή και επιτυχημένη ζωή.

Στην Ελλάδα, η ΔΕΠΥ είναι μια αρκετά συχνή διαταραχή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου το 5% των παιδιών και το 3% των ενηλίκων στην Ελλάδα έχουν ΔΕΠΥ.

Τί να κάνω αν το παιδί μου έχει ΔΕΠΥ;

Αν πιστεύετε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει ΔΕΠΥ, το πρώτο βήμα είναι να μιλήσετε με τον παιδίατρο του. Ο παιδίατρος θα αξιολογήσει το παιδί σας και, αν χρειαστεί, θα το παραπέμψει σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για περαιτέρω αξιολόγηση.

Εάν το παιδί σας διαγνωστεί με ΔΕΠΥ, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε τη θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να βελτιώσει τη συγκέντρωση, την προσοχή και τον έλεγχο των παρορμήσεων του.

Η θεραπεία για τη ΔΕΠΥ μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Φαρμακευτική αγωγή: Τα διεγερτικά φάρμακα είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τη ΔΕΠΥ. Τα φάρμακα αυτά βοηθούν στη βελτίωση της συγκέντρωσης, της προσοχής και του ελέγχου των παρορμήσεων.
  • Ψυχοθεραπεία: Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να αναπτύξει δεξιότητες διαχείρισης του στρες, της συμπεριφοράς και της προσοχής.
  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως ο υγιεινός τρόπος ζωής, ο επαρκής ύπνος και η άσκηση, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ.

Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας με ΔΕΠΥ:

  • Μάθετε περισσότερα για τη ΔΕΠΥ: Η κατανόηση της ΔΕΠΥ θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τις ανάγκες του παιδιού σας.
  • Επικοινωνήστε με το σχολείο του παιδιού σας: Το σχολείο του παιδιού σας μπορεί να χρειαστεί να κάνει κάποιες προσαρμογές για να βοηθήσει το παιδί σας να τα πάει καλά.
  • Δημιουργήστε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον στο σπίτι: Το παιδί σας χρειάζεται να νιώθει ότι υποστηρίζεται και ότι είναι μέρος μιας οικογένειας που το αγαπάει και το αποδέχεται.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η ΔΕΠΥ δεν είναι στίγμα. Είναι μια διαταραχή που μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Με την κατάλληλη υποστήριξη, το παιδί σας μπορεί να ζήσει μια υγιή και επιτυχημένη ζωή.

Εδώ είναι μερικές συγκεκριμένες συμβουλές για γονείς παιδιών με ΔΕΠΥ:

  • Δημιουργήστε μια σταθερή ρουτίνα: Η σταθερή ρουτίνα μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να αισθάνεται πιο ασφαλές και λιγότερο αγχωμένο.
  • Δώστε βραχυπρόθεσμες εργασίες: Τα παιδιά με ΔΕΠΥ μπορεί να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν σε εργασίες που είναι πολύ μεγάλες ή πολύ σύνθετες.
  • Βοηθήστε το παιδί σας να οργανωθεί: Τα παιδιά με ΔΕΠΥ μπορεί να δυσκολεύονται να θυμούνται πράγματα ή να οργανώσουν τις σκέψεις τους.
  • Βραβεύστε το παιδί σας για τη καλή συμπεριφορά: Το θετικό ενθάρρυνση μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να αναπτύξει θετικές συμπεριφορές.

Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στην ανατροφή του παιδιού σας με ΔΕΠΥ, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Τί κάνω αν η γυναίκα μου έχει ΔΕΠΥ;

Εάν η γυναίκα σας έχει ΔΕΠΥ, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη διαταραχή και πώς μπορεί να επηρεάσει τη ζωή της. Η ΔΕΠΥ μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία συμπτωμάτων, όπως:

  • Απροσεξία: Δυσκολία συγκέντρωσης, ξεχνάει πράγματα, είναι αφηρημένη, κάνει λάθη.
  • Υπερκινητικότητα: Δυσκολία να κάτσει ήσυχη, μιλάει συνεχώς, κινείται ακατάπαυστα.
  • Παρορμητικότητα: Κάνει πράγματα χωρίς να σκέφτεται, έχει δυσκολία να περιμένει τη σειρά της, δυσκολεύεται να ακολουθήσει κανόνες.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να δυσκολέψουν τη ζωή της γυναίκας σας σε διάφορους τομείς, όπως:

  • Την εργασία ή τις σπουδές της: Μπορεί να δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί σε εργασίες ή μαθήματα, να κάνει λάθη και να μην προλαβαίνει να παραδώσει τις εργασίες της εγκαίρως.
  • Τις σχέσεις της: Μπορεί να δυσκολεύεται να θυμάται λεπτομέρειες, να είναι συνεπής και να τηρεί υποσχέσεις.
  • Την καθημερινότητά της: Μπορεί να δυσκολεύεται να οργανωθεί, να έχει τάξη και να ακολουθεί ένα πρόγραμμα.

Εάν η γυναίκα σας δεν έχει διαγνωστεί ακόμα με ΔΕΠΥ, το πρώτο βήμα είναι να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Ο επαγγελματίας θα αξιολογήσει τα συμπτώματά της και θα την παραπέμψει σε έναν ειδικό για περαιτέρω αξιολόγηση.

Εάν η γυναίκα σας διαγνωστεί με ΔΕΠΥ, είναι σημαντικό να ξεκινήσει τη θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τη γυναίκα σας να βελτιώσει τη συγκέντρωση, την προσοχή και τον έλεγχο των παρορμήσεων της.

Η θεραπεία για τη ΔΕΠΥ μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Φαρμακευτική αγωγή: Τα διεγερτικά φάρμακα είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τη ΔΕΠΥ. Τα φάρμακα αυτά βοηθούν στη βελτίωση της συγκέντρωσης, της προσοχής και του ελέγχου των παρορμήσεων.
  • Ψυχοθεραπεία: Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τη γυναίκα σας να αναπτύξει δεξιότητες διαχείρισης του στρες, της συμπεριφοράς και της προσοχής.
  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως ο υγιεινός τρόπος ζωής, ο επαρκής ύπνος και η άσκηση, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ.

Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τη γυναίκα σας με ΔΕΠΥ:

  • Μάθετε περισσότερα για τη ΔΕΠΥ: Η κατανόηση της ΔΕΠΥ θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τις ανάγκες της γυναίκας σας.
  • Είναι σημαντικό να είστε υποστηρικτικοί και να της δείχνετε κατανόηση: Η γυναίκα σας μπορεί να αισθάνεται απογοητευμένη ή θυμωμένη με τον εαυτό της εξαιτίας των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ. Είναι σημαντικό να της θυμίζετε ότι δεν είναι μόνη και ότι την αγαπάτε και την υποστηρίζετε.
  • Βοηθήστε τη να δημιουργήσει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον: Η γυναίκα σας μπορεί να δυσκολεύεται να οργανωθεί και να ακολουθεί ένα πρόγραμμα. Μπορείτε να τη βοηθήσετε να δημιουργήσει ένα σύστημα που θα τη βοηθήσει να είναι πιο αποτελεσματική.
  • Μιλήστε της αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες: Είναι σημαντικό να μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά στη γυναίκα σας για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε. Μπορούν να βρείτε μαζί τρόπους να αντιμετωπίσετε αυτές τις δυσκολίες.

Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στη σχέση σας με τη γυναίκα σας εξαιτίας της ΔΕΠΥ της, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Ένας επαγγελματίας μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τη ΔΕΠΥ και να βρείτε τρόπους να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις που θέτει στη σχέση σας.

Εδώ είναι μερικές συγκεκριμένες συμβουλές για συζύγους γυναικών με ΔΕΠΥ:

  • Μην περιμένετε από τη γυναίκα σας να είναι τέλεια: Η ΔΕΠΥ είναι μια πραγματική διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες. Είναι σημαντικό να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες για τη γυναίκα σας.
  • Μην την κατηγορείτε: Η γυναίκα σας δεν είναι υπεύθυνη για τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ.

Τί κάνω αν ο άνδρας μου έχει ΔΕΠΥ;

Εάν ο σύζυγός σας έχει ΔΕΠΥ, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη διαταραχή και πώς μπορεί να επηρεάσει τη ζωή του. Η ΔΕΠΥ μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία συμπτωμάτων, όπως:

  • Απροσεξία: Δυσκολία συγκέντρωσης, ξεχνάει πράγματα, είναι αφηρημένη, κάνει λάθη.

    Συμπτώματα απροσεξίας ΔΕΠΥ

  • Υπερκινητικότητα: Δυσκολία να κάτσει ήσυχη, μιλάει συνεχώς, κινείται ακατάπαυστα.

    Συμπτώματα υπερκινητικότητας ΔΕΠΥ

  • Παρορμητικότητα: Κάνει πράγματα χωρίς να σκέφτεται, έχει δυσκολία να περιμένει τη σειρά της, δυσκολεύεται να ακολουθήσει κανόνες.

    Συμπτώματα παρορμητικότητας ΔΕΠΥ

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να δυσκολέψουν τη ζωή του συζύγου σας σε διάφορους τομείς, όπως:

  • Την εργασία ή τις σπουδές του: Μπορεί να δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί σε εργασίες ή μαθήματα, να κάνει λάθη και να μην προλαβαίνει να παραδώσει τις εργασίες του εγκαίρως.
  • Τις σχέσεις του: Μπορεί να δυσκολεύεται να θυμάται λεπτομέρειες, να είναι συνεπής και να τηρεί υποσχέσεις.
  • Την καθημερινότητά του: Μπορεί να δυσκολεύεται να οργανωθεί, να έχει τάξη και να ακολουθεί ένα πρόγραμμα.

Εάν ο σύζυγός σας δεν έχει διαγνωστεί ακόμα με ΔΕΠΥ, το πρώτο βήμα είναι να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Ο επαγγελματίας θα αξιολογήσει τα συμπτώματά του και θα τον παραπέμψει σε έναν ειδικό για περαιτέρω αξιολόγηση.

Εάν ο σύζυγός σας διαγνωστεί με ΔΕΠΥ, είναι σημαντικό να ξεκινήσει τη θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τον σύζυγό σας να βελτιώσει τη συγκέντρωση, την προσοχή και τον έλεγχο των παρορμήσεων του.

Η θεραπεία για τη ΔΕΠΥ μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Φαρμακευτική αγωγή: Τα διεγερτικά φάρμακα είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τη ΔΕΠΥ. Τα φάρμακα αυτά βοηθούν στη βελτίωση της συγκέντρωσης, της προσοχής και του ελέγχου των παρορμήσεων.
  • Ψυχοθεραπεία: Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τον σύζυγό σας να αναπτύξει δεξιότητες διαχείρισης του στρες, της συμπεριφοράς και της προσοχής.
  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως ο υγιεινός τρόπος ζωής, ο επαρκής ύπνος και η άσκηση, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ.

Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον σύζυγό σας με ΔΕΠΥ:

  • Μάθετε περισσότερα για τη ΔΕΠΥ: Η κατανόηση της ΔΕΠΥ θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τις ανάγκες του συζύγου σας.
  • Είναι σημαντικό να είστε υποστηρικτικοί και να της δείχνετε κατανόηση: Ο σύζυγός σας μπορεί να αισθάνεται απογοητευμένος ή θυμωμένος με τον εαυτό του εξαιτίας των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ. Είναι σημαντικό να της θυμίζετε ότι δεν είναι μόνη και ότι την αγαπάτε και την υποστηρίζετε.
  • Βοηθήστε τον να δημιουργήσει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον: Ο σύζυγός σας μπορεί να δυσκολεύεται να οργανωθεί και να ακολουθεί ένα πρόγραμμα. Μπορείτε να τον βοηθήσετε να δημιουργήσει ένα σύστημα που θα τον βοηθήσει να είναι πιο αποτελεσματικός.
  • Μιλήστε του αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες: Είναι σημαντικό να μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά στον σύζυγό σας για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε. Μπορούν να βρουν μαζί τρόπους να αντιμετωπίσουν αυτές τις δυσκολίες.

Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στη σχέση σας με τον σύζυγό σας εξαιτίας της ΔΕΠΥ του, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Ένας επαγγελματίας μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τη ΔΕΠΥ και να βρείτε τρόπους να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις που θέτει στη σχέση σας.

Εδώ είναι μερικές συγκεκριμένες συμβουλές για συζύγους ανδρών με ΔΕΠΥ:

Εδώ είναι μερικές συγκεκριμένες συμβουλές για συζύγους ανδρών με ΔΕΠΥ:

  • Μην περιμένετε από τον σύζυγό σας να είναι τέλειος: Η ΔΕΠΥ είναι μια πραγματική διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες. Είναι σημαντικό να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες για τον σύζυγό σας.
  • Μην τον κατηγορείτε: Ο σύζυγός σας δεν είναι υπεύθυνος για τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ του. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν κάνει τα πράγματα αυτά με πρόθεση.
  • Μην τον συγκρίνεστε με άλλους άνδρες: Κάθε άνδρας με ΔΕΠΥ είναι διαφορετικός. Είναι σημαντικό να μην συγκρίνεστε με άλλους άνδρες, καθώς αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώσετε άσχημα για τον εαυτό σας.
  • Βοηθήστε τον να δημιουργήσει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον: Ο σύζυγός σας μπορεί να δυσκολεύεται να οργανωθεί και να ακολουθεί ένα πρόγραμμα. Μπορείτε να τον βοηθήσετε να δημιουργήσει ένα σύστημα που θα τον βοηθήσει να είναι πιο αποτελεσματικός.
  • Συζητήστε μαζί του για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε: Είναι σημαντικό να μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά στον σύζυγό σας για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε. Μπορούν να βρουν μαζί τρόπους να αντιμετωπίσουν αυτές τις δυσκολίες.
  • Ζητήστε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας: Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στη σχέση σας με τον σύζυγό σας εξαιτίας της ΔΕΠΥ του, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Ένας επαγγελματίας μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τη ΔΕΠΥ και να βρείτε τρόπους να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις που θέτει στη σχέση σας.

    Ζητήστε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η ΔΕΠΥ είναι μια πραγματική διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες. Ωστόσο, με την κατάλληλη υποστήριξη, ο σύζυγός σας μπορεί να ζήσει μια υγιή και επιτυχημένη ζωή.

Τί κάνω αν η/ο σύντροφος είναι ΔΕΠΥ;

Εάν ο/η σύντροφός σας έχει ΔΕΠΥ, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη διαταραχή και πώς μπορεί να επηρεάσει τη ζωή του/της. Η ΔΕΠΥ μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία συμπτωμάτων, όπως:

  • Απροσεξία: Δυσκολία συγκέντρωσης, ξεχνάει πράγματα, είναι αφηρημένη, κάνει λάθη.
  • Υπερκινητικότητα: Δυσκολία να κάτσει ήσυχη, μιλάει συνεχώς, κινείται ακατάπαυστα.
  • Παρορμητικότητα: Κάνει πράγματα χωρίς να σκέφτεται, έχει δυσκολία να περιμένει τη σειρά της, δυσκολεύεται να ακολουθήσει κανόνες.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να δυσκολέψουν τη ζωή του/της συντρόφου σας σε διάφορους τομείς, όπως:

  • Την εργασία ή τις σπουδές του/της: Μπορεί να δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί σε εργασίες ή μαθήματα, να κάνει λάθη και να μην προλαβαίνει να παραδώσει τις εργασίες του/της εγκαίρως.
  • Τις σχέσεις του/της: Μπορεί να δυσκολεύεται να θυμάται λεπτομέρειες, να είναι συνεπής και να τηρεί υποσχέσεις.
  • Την καθημερινότητά του/της: Μπορεί να δυσκολεύεται να οργανωθεί, να έχει τάξη και να ακολουθεί ένα πρόγραμμα.

Εάν ο/η σύντροφός σας δεν έχει διαγνωστεί ακόμα με ΔΕΠΥ, το πρώτο βήμα είναι να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Ο επαγγελματίας θα αξιολογήσει τα συμπτώματά του/της και θα τον/την παραπέμψει σε έναν ειδικό για περαιτέρω αξιολόγηση.

Εάν ο/η σύντροφός σας διαγνωστεί με ΔΕΠΥ, είναι σημαντικό να ξεκινήσει τη θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τον/την σύντροφό σας να βελτιώσει τη συγκέντρωση, την προσοχή και τον έλεγχο των παρορμήσεων του/της.

Η θεραπεία για τη ΔΕΠΥ μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Φαρμακευτική αγωγή: Τα διεγερτικά φάρμακα είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τη ΔΕΠΥ. Τα φάρμακα αυτά βοηθούν στη βελτίωση της συγκέντρωσης, της προσοχής και του ελέγχου των παρορμήσεων.
  • Ψυχοθεραπεία: Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τον/την σύντροφό σας να αναπτύξει δεξιότητες διαχείρισης του στρες, της συμπεριφοράς και της προσοχής.
  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως ο υγιεινός τρόπος ζωής, ο επαρκής ύπνος και η άσκηση, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ.

Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον/την σύντροφό σας με ΔΕΠΥ:

  • Μάθετε περισσότερα για τη ΔΕΠΥ: Η κατανόηση της ΔΕΠΥ θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τις ανάγκες του/της συντρόφου σας.
  • Είναι σημαντικό να είστε υποστηρικτικοί και να δείχνετε κατανόηση: Ο/η σύντροφός σας μπορεί να αισθάνεται απογοητευμένος/η ή θυμωμένος/η με τον εαυτό του/της εξαιτίας των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ. Είναι σημαντικό να του/της θυμίζετε ότι δεν είναι μόνη/ος και ότι τον/την αγαπάτε και τον/την υποστηρίζετε.
  • Βοηθήστε τον/την να δημιουργήσει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον: Ο/η σύντροφός σας μπορεί να δυσκολεύεται να οργανωθεί και να ακολουθεί ένα πρόγραμμα. Μπορείτε να τον/την βοηθήσετε να δημιουργήσει ένα σύστημα που θα τον/την βοηθήσει να είναι πιο αποτελεσματικός/η.
  • Μιλήστε του/της αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες: Είναι σημαντικό να μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά στον/στη σύντροφό σας για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε. Μπορούν να βρουν μαζί τρόπους να αντιμετωπίσουν αυτές τις δυσκολίες.

Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στη σχέση σας με τον/την σύντροφό σας εξαιτίας της ΔΕΠΥ του/της, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Ένας επαγγελματίας μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τη ΔΕΠΥ και να βρείτε τρόπους να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις που θέτει στη σχέση σας.

Εδώ είναι μερικές συγκεκριμένες συμβουλές για συντρόφους με ΔΕΠΥ:

Εδώ είναι μερικές συγκεκριμένες συμβουλές για συντρόφους ΔΕΠΥ:

  • Μην περιμένετε από τον/την σύντροφό σας να είναι τέλειος/ή: Η ΔΕΠΥ είναι μια πραγματική διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες. Είναι σημαντικό να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες για τον/την σύντροφό σας.
  • Μην τον/την κατηγορείτε: Ο/Η σύντροφός σας δεν είναι υπεύθυνος/η για τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ του/της. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν κάνει τα πράγματα αυτά με πρόθεση.
  • Μην τον/την συγκρίνεστε με άλλους: Κάθε άτομο με ΔΕΠΥ είναι διαφορετικό. Είναι σημαντικό να μην συγκρίνεστε με άλλους, καθώς αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώσετε άσχημα για τον εαυτό σας.

    Μην συγκρίνεστε με άλλους

  • Βοηθήστε τον/την να δημιουργήσει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον: Ο/Η σύντροφός σας μπορεί να δυσκολεύεται να οργανωθεί και να ακολουθεί ένα πρόγραμμα. Μπορείτε να τον/την βοηθήσετε να δημιουργήσει ένα σύστημα που θα τον/την βοηθήσει να είναι πιο αποτελεσματικός/ή.
     
  • Συζητήστε μαζί του/της για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε: Είναι σημαντικό να μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά στον/στη σύντροφό σας για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε. Μπορούν να βρουν μαζί τρόπους να αντιμετωπίσουν αυτές τις δυσκολίες.
  • Ζητήστε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας: Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στη σχέση σας με τον/την σύντροφό σας εξαιτίας της ΔΕΠΥ του/της, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Ένας επαγγελματίας μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τη ΔΕΠΥ και να βρείτε τρόπους να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις που θέτει στη σχέση σας.

    Ζητήστε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η ΔΕΠΥ είναι μια πραγματική διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες. Ωστόσο, με την κατάλληλη υποστήριξη, ο/η σύντροφός σας μπορεί να ζήσει μια υγιή και επιτυχημένη ζωή.

doctoranytime

Δες τη διαθεσιμότητα και κλείσε εύκολα ραντεβού online!

Κλείσε ραντεβού