Μπορεί η VR Therapy να βοηθήσει στη συγκέντρωση;
Ναι, η VR therapy μπορεί να βοηθήσει στη συγκέντρωση. Η εικονική πραγματικότητα παρέχει ένα περιβάλλον που είναι αποσπασμένο από τις καθημερινές ανησυχίες και τα ερεθίσματα.
Η συνεδρία είναι 90' (μιάμιση ώρα) κυμαινόμενη χρονικά σύμφωνα με τα λακανικά πρότυπα: Συνδυάζω ψυχοθεραπεία, VR Therapy, counselling, coaching & mentoring συμβουλευτική και εστιάζω στην προσωπική ανάπτυξη με στόχο να είμαστε λειτουργικοί και λειτουργικές στην καθημερινότητα και να αντιμετωπίσουμε ό,τι μας απασχολεί.
Έχω πολυετή εμπειρία με ενήλικες και παιδιά σε διαφορετικά περιβάλλοντα: σχολεία, σχολές, εκπαιδευτήρια, επιχειρήσεις, ιδρύματα, κέντρα απεξάρτησης, φυλακές. Υποστηρίζω. Δεν τιμωρώ: αναβάλλετε, ακυρώνετε συνεδρία χωρίς ποινή και τιμωρία.
Οι λέξεις: "πρόβλημα, φταίω, λάθος, συγγνώμη" δεν υπάρχουν σε αυτήν τη θεραπευτική συμμαχία.
Τα οφέλη της συνάντησής μας: Ενίσχυση της έκθεσης σε ό,τι μας απασχολεί. Αύξηση της αυτογνωσίας. Αύξηση της δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων. Ειδικότερα, η ψυχοθεραπεία VR μπορεί να βοηθήσει με τα ακόλουθα: Να αντιμετωπίσουμε μια φοβία ή ένα άγχος. Να αναπτύξουμε νέες δεξιότητες. Να αντιμετωπίσουμε τραυματικά γεγονότα. Ξεκινάμε μαζί και ανεβαίνουμε πίστες σε κάθε συνάντηση.
Η VR therapy μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της συγκέντρωσης με διάφορους τρόπους. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να επικεντρωθούν σε μια συγκεκριμένη εργασία ή δραστηριότητα.
Μια μέθοδος είναι η χρήση της VR για να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που είναι ειδικά σχεδιασμένο για να προωθεί τη συγκέντρωση. Για παράδειγμα, ένα περιβάλλον VR μπορεί να σχεδιαστεί για να είναι ήρεμο και χαλαρωτικό, ή για να προσφέρει μια πρόκληση που θα βοηθήσει τους ανθρώπους να επικεντρωθούν.
Μια άλλη μέθοδος είναι η χρήση της VR για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τη διάσπαση της προσοχής. Για παράδειγμα, ένα περιβάλλον VR μπορεί να σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναπτύξουν στρατηγικές για την αντιμετώπιση της διάσπασης της προσοχής.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η VR therapy μπορεί να είναι αποτελεσματική στη βελτίωση της συγκέντρωσης. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Frontiers in Psychology" 2020 διαπίστωσε ότι η VR therapy βελτίωσε τη συγκέντρωση των ατόμων με διαταραχές ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ADHD).
Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα συγκέντρωσης, η VR therapy μπορεί να είναι μια αποτελεσματική επιλογή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μιλήσουμε πριν ξεκινήσετε τη VR therapy, ώστε να βεβαιωθούμε ότι είναι η κατάλληλη προσέγγιση για εσάς.
Εδώ είναι μερικά συγκεκριμένα παραδείγματα πώς η VR therapy μπορεί να βοηθήσει στη συγκέντρωση:
Για μαθητές που δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στην τάξη και στο μάθημα, η VR therapy μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που είναι ήρεμο και χαλαρωτικό, ώστε να μπορούν να συγκεντρωθούν καλύτερα στο μάθημα και την τάξη.
Για άτομα με ADHD, η VR therapy μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην ανάπτυξη στρατηγικών για την αντιμετώπιση της διάσπασης της προσοχής, όπως η τεχνική "χώρος/χρόνος ή τόπος/ώρα" (place and time).
Για επαγγελματίες που εργάζονται σε ένα περιβάλλον με πολλές περισπάσεις, η VR therapy μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει ένα εικονικό περιβάλλον, ώστε να μπορούν να συγκεντρωθούν στην εργασία τους.
Φυσικά, η VR therapy δεν είναι η μόνη μέθοδος που μπορεί να βοηθήσει στη συγκέντρωση.
Άλλες αποτελεσματικές μέθοδοι που πλαισιώνονται από τη VR Therapy περιλαμβάνουν:
- Τεχνικές χαλάρωσης
- Βαθιά αναπνοή
- Γιόγκα.
- Διαλογισμός
- Φυσική δραστηριότητα
- Αλλαγές στον τρόπο ζωής
- Μείωση άγχους
- Διαχείριση στρες
- Βελτίωση του ύπνου
Ποιά είναι η μέθοδός μου;
Με επιστημονικό εργαλείο την Αγγλική Ψυχοθεραπευτική Εκπαίδευση (L1, L2, CPCAB accredited), έχω επιλέξει -συνειδητά- να εφαρμόζω VR Therapy στην Ελλάδα, για να συμπληρώσω την Προσωποκεντρική Μέθοδο στην Ψυχική Υγεία.
Στα 90 λεπτά της συνεδρίας έχουμε θυρίδες χρόνου (time slots) VR, Ερωταπαντήσεων, Coaching και Mentoring για να επιτυχύνουμε το θετικό αποτέλεσμα σύμφωνα με τις ανάγκες του ατόμου.
Η θεραπεία εικονικής πραγματικότητας (VR therapy) είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που χρησιμοποιεί την εικονική πραγματικότητα για την αντιμετώπιση, διαχείριση και θεραπεία διαφόρων ψυχικών διαταραχών.
Η VR therapy βασίζεται στην αρχή της θεραπείας έκθεσης, η οποία βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τα φοβικά τους ερεθίσματα σε ένα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον.
Στην VR therapy, ο θεραπευόμενος φοράει γυαλιά εικονικής πραγματικότητας και βυθίζεται σε ένα τρισδιάστατο περιβάλλον που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τις ανάγκες της θεραπείας.
Το περιβάλλον αυτό μπορεί να απεικονίζει οποιοδήποτε φόβο ή άγχος αντιμετωπίζει ο θεραπευόμενος, όπως για παράδειγμα μια ψηφιακή αναπαράσταση ενός αεροπλάνου για κάποιον που φοβάται να πετάξει.
Με τη βοήθεια του θεραπευτή, ο θεραπευόμενος μαθαίνει να αντιμετωπίζει τα φοβικά του ερεθίσματα σταδιακά και με ασφάλεια.
Αρχικά, ο θεραπευόμενος εκτίθεται σε χαμηλά επίπεδα φόβου, τα οποία σταδιακά αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου.
Με αυτόν τον τρόπο, ο θεραπευόμενος μαθαίνει να διαχειρίζεται τον φόβο του και να τον ξεπερνά.
Η VR therapy έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη θεραπεία διαφόρων ψυχικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων των εξής:
- Φοβίες
- Άγχος
- Διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD)
- Κοινωνική φοβία
- Αγοραφοβία
- Φόβος της αιμοληψίας
- Φόβος της ύψους
- Φόβος των σκύλων
- Φόβος των αράχνων
- Φόβος περιστεριών
- Φόβος κατσαρίδων
- Φόβος κλειστών χώρων
- Φόβος σκοταδιού
- Φόβος ασανσέρ
- Ακροφοβία
- Υψοφοβία
Η VR therapy είναι μια σχετικά νέα θεραπεία, αλλά έχει ήδη δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος που μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τους φόβους και το άγχος τους.
Η VR Therapy επενδύει στην αναπτυξιακή εμπειρία του ατόμου και στην φυσική ανάγκη για εξέλιξη.
VR Therapy υγείας
VR Therapy γάμου ή σχέσεων
VR Therapy εργασίας, σταδιοδρομίας και επαγγελματικού προσανατολισμού
VR Therapy οικογένειας
Αθήνα: Χ. Τρικούπη 64, Αθήνα 106 80, 2ος όροφος
Γλυφάδα: Ποσειδώνος 81Α, Γλυφάδα 166 74
Αγία Παρασκευή: Χαλανδρίου 5, Αγία Παρασκευή 153 43, 2ος όροφος
Πάτρα: Τσαμαδού 39, 221 22 Πάτρα, 2ος όροφος
Θεσσαλονίκη: Ελ. Βενιζέλου 4, Πλατεία Ελευθερίας, Θεσσαλονίκη 546 24, 7ος όροφος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6944565282
Μέλος Συλλόγων:
- American Counseling Association, Member #6699695
- American Psychological Association Membership ID: C2405002819